Effektive råd mod   ondt i maven og diarré

Støt din hests fordøjelse: Effektive råd mod Geosedimentproblemer – ondt i maven og diarré. 

Skrevet af Heidi Kjærgaard – 13. november 2023

Jeg har bemærket, at mange heste lider af ondt i maven eller dårlig mave. Især i efterår- og vintermåneder behandler jeg rigtig mange heste som ikke vil gå frem i ridningen og de stiver sig i kroppen da de ikke vil træde rigtig ind under sig selv. De begynder at hænge i ryggen og lave låsninger i lænden, det skyldes ofte maveproblemer. Mange oplever årlige maveproblemer, og nogle har endda diarré. 

Derfor tænker jeg, at det var tid til at dele nogle gode råd.

Det er en udfordrende periode for mange heste, og jeg vil gerne dele vigtig information om, hvordan vi bedst kan støtte vores firbenede venner gennem denne tid. Som du sikkert allerede ved, så er det sådan at nogle gange ender vores heste med at få sand, grus, ler og jord med, når de spiser nedbidt græs eller spiser det wrap/hø der ligger jorden. 

For at hjælpe med at forhindre maveproblemer anbefaler jeg at tilføje loppefrøskaller til deres foder. Jeg bruger selv TRM SANDXPELL til min egen hest. Husk, de skal gives direkte i foderet, ikke blandet med vand. Kig på pakken for den anbefalede mængde – det er vigtigt at få doseringen rigtig. Og hvis din hest har meget ondt, så kontakt dyrlægen da de kan anbefale en større dosis.

Hvis din hest har lidt mere end almindelige maveproblemer, kan et probiotikum være en game-changer. Det kan støtte en sund tarmflora og hjælpe med at bringe tingene tilbage i balance. 

Nogle gange kan heste få ondt i maven på grund af noget, der kaldes “sandkolik.” Men det at nogle heste kan få problemer med fine jordpartikler, som kaldes “geosediment.” Det sker især hos heste, der ser triste ud, har svært ved at yde deres bedste, eller får ondt i maven ofte.

Hvad betyder geosediment:
Geosediment refererer til små og fine partikler af jord, ofte bestående af materialer som ler, kalk eller kridt, der kan ophobes i hestens tarm. Dette kan ske, når heste spiser fra jorden eller søger efter græs i områder, der indeholder disse små partikler. Geosedimentet kan klumpe sammen og danne en slags mørtellignende masse i hestens tarm, hvilket potentielt kan forårsage irritation og problemer med fordøjelsen.

Geosedimentet  kan lave irritation og lave sår inde i hestens mave, og det kan også gøre det svært for dem at optage deres vitatminer og mineraller fra deres foder.

Hvorfor sker det nu?
Problemet med geosediment er ikke helt nyt men det gælder især heste, der går på nedbidte græsfolde eller der ikke er nok stråfoder med på folden, så begynder hestene at spise jord og geosediment, og det kan skabe problemer for dem.

Hvorfor kan problemet opstå?
Problemet med geosediment kan også stamme fra utilstrækkeligt stråfoder til hesten. Heste har en medfødt tendens til at nippe i kanterne af folden og rode i jorden efter græs. Denne adfærd kan resultere i mere end bare græs, da de indtager jord, grus og rødder. Disse elementer kan ende i hestens tarmsystem og forårsage betydelige problemer. Det er vigtigt at sikre tilstrækkelig adgang til stråfoder for at minimere risikoen for ophobning af skadelige partikler i hestens fordøjelsessystem.

Hvad jeg observerer: 
Mange heste har det svært med maven i disse måneder. Årlige maveproblemer og diarré er udbredte, og det er vigtigt for os som hesteejere og -interesserede at forstå årsagerne og finde effektive løsninger.

Hvorfor er det et problem:
Maveproblemer kan have en betydelig indvirkning på hestens trivsel og præstationsevne. Jeg har lagt mærke til, at dette især bliver udtalt i den kolde årstid, og det kræver vores opmærksomhed og omhyggelige pleje.

Hvad vi kan gøre:
En måde at imødegå dette problem på er at bruge produkter som TRM SANDXPELL. Dette tilskud indeholder pelleterede loppefrøskaller, bentonit, og hørfrøolie, der arbejder sammen for at støtte fordøjelsen og minimere risikoen for maveproblemer forårsaget af jordpartikler. Jeg anbefaler TRM SANDXPELL

TRM SANDXPELL er et kosttilskud i designet til at støtte en sund fordøjelse hos heste. Produktet bruges til at rense mave- og tarmsystemet og bidrage til en optimal fordøjelse.

Jeg finder det velegnet til:

  • Heste, der går på jord- og sandfolde samt nedbidte græsfolde.
  • Heste, der har indtaget jord og sand.
  • Heste, der har behov for at rense tarmen.
  • Heste, der oplever mave- og tarmlidelser på grund af ophobning af sand og jord.
  • Heste, hvor tarmbevægelser og peristaltik skal fungere optimalt for velvære.
  • Loppefrøskallerne bidrager til en sund fordøjelse.
Hvornår skal du handle:

Hvis din hest viser tegn på maveubehag, herunder diarré, er det afgørende at reagere hurtigt. Som sagt så bruger jeg selv SANDXPELL til min hest. Overvej at implementere produkter som SANDXPELL for at støtte din hests mave- og tarmsystem. Jeg anbefaler dette tilskud som en effektiv løsning.